top of page

Nisan 2020 | Botanik | Türkiye

Evde palmiye yetiştirmek için 15 maddelik liste

Yazı | Onur Baştürk

Palmiye ailesinin tüm çeşitlerine bayılıyorum. O ailenin bazı üyelerini evde yetiştirmeye de… Palmiye türlerinin evde çok şık durduğunu, hatta onları “kurtarıcı dekoratif obje” yerine koyduğumuzun da farkındayım. 

 

O zaman onlara dair şu bilgileri vermemde fayda var: 

 

1. Palmiyelerin çoğu yavaş büyür. Sabırlı olun! 

 

2. En çok yapılan hata tüm palmiyeleri sıcak güneş ışığını seven ve kuru havadan hoşlanan bitkiler olarak düşünmek… O yüzden palmiyenizi direkt pencere önüne, güneşin kalbine koymayın. Yaprakları camdan gelen ısının da etkisiyle yanabilir! 

 

3. Kışın oda sıcaklığı 10 dereceden düşük olmasın. 

 

4. Toprak olarak kireçli komposto kullanın. Komposto, canlı organizmaların toprağa karışıp çürüyerek mineral açığa çıkarmasıyla oluşan bir toprak. Kireçli toprağın içeriğinde ise kil, kum, humus ve kireç var. Yani ikisinin karışımı olmalı.  

 

5. Palmiyeler köklerinin rahatsız edilmesinden hoşlanmıyor. O yüzden çok gerekli olduğunda yeni saksıya geçirin.

 

6. İlkbahar ve yaz aylarında sık sık, kışın ise az sulayın. Yaprakları düzenli olarak nemlendirin. Misal: Süngerle yıkamak iyi fikir!

 

7. Yaprak parlatıcı spreyleri kullanmayın! Hiç iyi gelmiyorlar palmiyeye, kesin bilgi!

 

8. Kahverengi yaprak uçları kuru hava nedeniyle oluşur. Az sulama ve soğuk da nedenlerden biri. Sararan yapraklar aynı zamanda bitkinin gübreye ihtiyacı olduğunun da habercisi. Fidanlıklara gidip gübre almanızda fayda var.  

 

9. Palmiyelerin alt yapraklarının zaman içinde kahverengileşmesi ise gayet doğal. Bunları çıktıkları noktaya yakın yerlerden kesmek gerekiyor. 

 

10. Evet, en çok tercih edilen palmiye türü Areca Palm! Ama Areca’nın da çeşme suyundan pek hoşlanmadığını söylemem gerek. Çeşme suyu vermekten kaçının. 

 

11. Chamaerops Humilis (Eurpoean Fan Palm) adlı palmiye türü ise bir başka popüler arkadaşımız. Aslında bahçe bitkisi. Ama içerde de yetişebiliyor. Soğuğa gayet dayanıklı. 

 

12. Phoenix Canariensis ya da nam-ı diğer Canary Island Date Palm güneşli alanları seviyor ama pencere önüne koymayın. Dediğim gibi yapraklarda yanık izi oluşabilir. 

 

13. Son dönemde çok popüler olan Cocos Nucifera, yani hindistancevizi palmiyelerini evde yetiştirmesi hayli zor. Çünkü istedikleri yüksek nem ve sıcaklığı evlerde her daim sağlamamız neredeyse imkansız. Yine de benim gibi tutkulu ve ısrarcıysanız, toprağını ılık suyla sürekli nemli tutun. Ama kabuğunu asla ıslatmayın. Çok iyi drene edilmiş kumlu bir toprağı olmasına dikkat edin. Kabuğu dışarda kalacak şekilde toprağa dikimi yapın. 

 

14. Benim şu günlerdeki favorim ise Ruffled Fan Palm, latince adıyla Licuala Grandis. Anavatanı, daha önce adını duymadığım bir ülke olan Vanuatu! Bu ülke Avustralya’nın doğusunda bir yerlerde. Bitkiler sayesinde coğrafya bilgim de artıyor, düşünün! Neyse, Ruffled Fan Palm gölgeli yerleri daha çok tercih ediyor. Çok fazla güneş ışığı yapraklarını kahverengileştiriyor. Kendisini yeni yetiştirmeye başladım, bakalım nasıl olacak beraberliğimiz?

 

15. Son olarak ev için uygun diğer palmiye türleri şunlar: Dypsis, Howea, Bismarckia, Livistonia ve Trachycarpus. 

BOTANİK | Kategorinin diğer yazıları

yuzulogoweb2.png
bottom of page