top of page
ekinakis sergisi.jpg

Ağustos 2021 | Art | Türkiye

5 soruda Urla’nın yeni sanat mekanı

GRU ART

Yazı | Oktay Tutuş

Bu yılın şubat ayında açılan GRU Art Gallery, sakini olduğu Urla’dan tüm dünyaya ‘sanatçılarına destek olan ve onları görünür kılmak için elinden geleni yapan bir galeriyim’ mesajını gönderiyor. Galerinin sahibi Turgut Pöğün beş soruda GRU Art Gallery’yi bize anlatıyor.

 

Urla’da galeri açmak fikri nereden çıktı?

 

Dört yıl önce Urla'ya yerleştik. Eşim Ekinakis (Ekin Pöğün) ressam. Yaklaşık yedi yıldır onun işleriyle aktif olarak ilgileniyordum. Son üç yıldır da aklımda 40 kadar sanatçıyı bir araya getirecek, eserlerinin tanıtım ve satışını yapacak bir web sitesi ve sonrasında sanat galerisi açma fikri vardı. Urla'da şu an Gru'nun konumlandığı mekanı gördükten sonra web sitesinden önce galeriyi açmaya karar verdim ve yola böylece çıktık. Aslında Urla'da hali hazırda bir altyapı mevcuttu: Arkas Sanat Urla, K2 Urla Nefes Alanı, Kırmızı Galeri, Be Contemporary, Köstem Zeytinyağı Fabrikası ve Mimas Sanatevi’nin sergi alanları ve bunlar haricinde içerisinde küçük sergi alanları barındıran oteller ve bağımsız sanatçı atölyeleri de bu alt yapıya örnek gösterilebilir. 

 

Galeriyi açarken ne hedeflediniz?

 

İki hedef var. Birincisi nitelikli sanat eserleri ile potansiyel sanatseverleri buluşturmak ve sanatsever olduğunun farkında olmayan insanları bu dünyanın içine çekmek. İkincisi de üretken sanatçıları destekleyerek onlara hem düşünsel hem de finansal anlamda kendilerini bağımsız hissedebilecekleri alanlar açmak. 

 

Neden ismi Gru?

 

Dedem Fahri Nişli, İzmir'in önemli mimarlarından. Galeri açılmadan birkaç ay önce vefat ettiği için galerinin adını ‘Nişli’ koymayı düşünmüştüm. Ancak İstanbul'daki ‘Niş Galeri’ ile karıştırılma ihtimaline karşı, problem yaşamamak için bu isimden son anda vazgeçtim. Mevcut baskı atölyemizin ve Gru'nun bağlı olduğu şirketimizin adı ‘Yörünge Sanat’. Oğlumuzun adı ise Uzay. Hayatımdaki önemli şeyleri bilinmeyen, yalnız ve sessiz olan, sonsuz olanla ilişkilendirme eğilimim var herhalde. Gru da turna anlamına gelen bir takımyıldızın adı. 

 

Urla gibi tatil beldelerinde açılan galerilerin kitlesi kimler ve onları galerinize çekmek ne kadar zor?

 

Öncelikle Urla'nın bir tatil beldesi olması ile ilgili genel görüşü kırmak isterim. Urla, birkaç mahallesi hariç, insanların yerleşik olarak ikamet ettiği bir ilçe. Şu anda turistler için son derece sınırlı sayıda yatak kapasitesi olan, pek de turistik diyemeyeceğimiz bir yer. Günlük turisti ağırlıklı olarak İzmir'in çeşitli ilçelerinden gelir. Bunun haricinde yıl boyunca İstanbul ve Ankara'dan da ziyaret ediliyor. Urla'da ikamet edenleri de, Urla dışından ziyaret edenleri de galerimize çekmek hiç kolay değil. Öncelikle insanların kafasındaki ‘galeriye girmeye çekinme’ olgusunun esnetilmesi için çaba sarf etmek gerekiyor. Sonrasında da ziyaretçilerimizin bir estetik zevk geliştirebilmeleri için tekrar tekrar galeriyi ziyaret etmelerini sağlamak, onlarla iletişim içerisinde olmak önemli.

 

Gru Art Gallery’nin geleceği hakkındaki umutlarınız, düşünceleriniz ve planlarınız neler?

 

Gru Art Gallery'nin öncelikli hedefi, birlikte çalıştığı sanatçıları kariyerlerinde oldukları yerden öteye taşımak. Bunu sağlamak için ulusal ve uluslararası sanat fuarlarına katılım, online mecrada tanıtım bütçelerinin ayrılması, fiziksel mekanımıza olabildiğince izleyici çekmek gibi yöntemlerle eserlerin geniş kitlelere ulaşmasını hedefliyoruz. Diğer yandan da konumumuz gereği, Urla'nın sanatla anılan bir belde haline gelmesi, nitelikli bir sanatsever topluluğunun oluşturulabilmesi, sanatla ilgili derinlemesine tartışmaların yapılacağı, sanatçıların ve paydaşlarının sıkça ve rahatça bir arada olabilecekleri bir ortamın oluşturulması gibi hedeflerimiz var.

 

www.gruartgallery.com

bottom of page