top of page
_edited.jpg

Mart 2022 | Botanik | Vol III

‘JUNGLE’ EVLER

Yapım |  Onur Baştürk

Fotoğraflar | Jamie Cole

MURAT PATAVİ (Republica Ajans Sahibi)

“Evde büyük ve geniş yapraklı bitki seviyorum”

 

- Babam bahçe ve bitki aşığıydı. Tohumlar, fideler, çiçekler ve hayvanlara düşkünlüğümde onun doğa sevgisinin payı büyük. Farklı fidanlıklardan fideler arar, gittiği seyahatlerden tohum ve yaprak toplayıp onları üretmeye çalışırdı. Toprağı ve toprakla oyalanmayı çok severdi. Kendi evime geçtiğim ilk gençlik yıllarımdan beri yaşam alanlarımda ben de bitkilere sıkça yer verdim. Yaşadığım mekanları seçerken yeşil her zaman tercih ve önceliğim oldu. Yani deniz manzaralı ev mi yoksa yeşillikler arasında bir ev mi diye sorulsa, tercihim hep yeşilden yana olur. Evdeki bitkilerimin sayısını ise bilmiyorum, ama bol yeşilim var sanırım…

- Evde daha çok büyük ve geniş yapraklı bitki çeşitlerini seviyorum. 60’lar ruhunu yaşatan deve tabanı, kauçuk, kaktüs ve fil kulağı gibi.

Onlarla özlediğimiz estetiği, yeşile özgü stili, samimiyet ve sıcaklığı yakalıyorum. Bu da beni bir yandan özgürleştirirken bir yandan da hayranlık duygusuyla iç içe yaşamamı sağlıyor.

- Başka ülkelerden bitki taşıma hikâyem çok var. Mutlaka elimde nemli pamuğa sarılmış bir dalla dönerim! Özellikle de İtalya seyahatlerinden.

- Aldığım her bitkiyi Google’lıyorum. İhtiyaçlarını ve bakımını hemen öğrenmeye çalışıyorum. Bakması değil, ama bitler ve böceklerle savaşması zor oluyor genelde. Bir bitki öldüğünde ise bir çıplaklık, boşluk hissi kaplıyor evi. Hatta zamanla özlüyorum. Özellikle olduğu yerle özdeşleşmiş, oraya özel bir duygu katmış bitkiler böyle hissettiriyor.

- Baharın gelişi benim için önemli. Ömerli’deki evimde 80 metrekarelik, bahçe gibi bir balkonum var. Orası her yıl daha da yeşillenip güzelleşiyor. Şu an listemde yaza özel tüm bahçe bitkileri var. Kaya güllerinden lavantalara, irislerden biberiye ve ortancalara kadar.

- Genelde bana bir duyguyu hissettiren bitkiyi seçiyorum. Bazıları özgürlüğü bazıları romantizmi çağrıştırıyor. Bazen çekingen, bazen arsız ve deli dolu olabiliyorlar… Ama dış mekan bitkisi seçerken iklim şartlarına uygun endemik bitkileri seçmeye gayret ediyorum.

GÜLİN ÖZALP

(Topaz, Firuze, Monkey, Pandeli ve Ringa restoranlarının sahibi)

“Ficus’um tam 19 yıldır bizimle. Evlendiğimizde almıştık”

 

- Bitkilere olan sevgi ve ilgim çocuklukta başladı. Beni yakından tanıyanların çok iyi bildiği gibi, doğada olmayı fazlasıyla seven biriyim. Ancak şehirde yaşadığım için her zaman doğanın içinde olamıyorum. Ben de evimde kendi yeşil alanımı yaratmak istedim. O yüzden evimde bolca bitki yetiştiriyorum. Büyüklü küçüklü olmak üzere 30 civarı bitkim var.

- Evde yetiştirmekten en zevk aldığım bitki Monstera (Deve Tabanı). Çünkü sürekli yeni yaprakları çıkıyor. Yenilenip şekil değiştiriyor.

- ‘Ficus’um ise 19 yıldır bizimle! İlk evlendiğimizde almıştık. Bazen yaprakları dökülüyor, sararıyor ama bizi hiç bırakmıyor. Aldığımızda ince, uzun bir bitkiydi. Şimdi oldukça genişledi.

- Bali’den Coconut Palm taşımışlığım var, ama bir yıl sonra beni terk etti maalesef.

- Benim için bakması en zor bitki Bonzai. Kendisi bana biraz nazlı geliyor.

- Bir bitkiyi yaşatamadığım zaman çok üzülüyorum. Çünkü bir canlı olarak ilgi gösterip onunla bağ kuruyorum. Neyse ki zamanla bitkilerin neye ihtiyacı olduğu konusunda daha çok bilgi sahibi oldum. Artık bitkilerimi kaybetmeyip yaşatabiliyorum.

- Şu anda yazlık bir ev hayalim var. Orada bolca dev kaktüsüm olsun istiyorum.

ECEM USLU DEMİR (Dijital İçerik Üretici)

“Ficus Lyrata’ya sahip olmak için çok bekledim”

 

- Bitki sevgimin tutkuya dönüşmesi ilk kızıma hamileliğimin son haftalarında, doğum iznine ayrıldığım zaman başladı. Normal doğumu beklediğim için 37. haftadan 43. haftaya kadar hep evdeydim. Evde oturacak biri asla değilim. Bu yüzden kendimi botanik bahçelerine, seralara saldım. Sonra iş yavaş yavaş bitki almaya dönüştü. Daha da ileri giderek her gün bitki almaya başladım. Şu an toplam 83 tane bitki var evimde.

- Ficus Lyrata’ya sahip olmak için çok bekledim. Çünkü aradığım bir formu vardı. Sabırla bekledim ve sonunda tam hayal ettiğim gibi olanı buldum. İşte bu yüzden gördüğümde beni en çok mutlu eden bitkim Ficus Lyrata.

- İlk aldığım bitki Monstera’ydı ve aldığımda ufacıktı. Şimdi kocaman oldu. Evin en gösterişli bitkisi haline dönüştü. Benim için yeri ayrı, çünkü en güzel yetiştirdiğim bitki.

- Hem acemilik hem de yanlış toprak kullanımı ve uygun ortam sağlayamama gibi nedenlerden dolayı Pilea’yı yetiştirirken çok fazla zorlandım. Neyse ki şimdilerde onun da üstesinden geldiğimi düşünüyorum.

- Bir tane Ficus Benjamin çok istiyorum, ama korkuyorum da! Benim gözümde en nazlı bitki. Her tepkisini yaprak dökerek vermesi gerçekten gözümü korkutuyor. Ama yakında alacağım ilk bitki o olacak. Bir de en büyüğünü alacağım, kendime söz verdim! 

- Evim direkt güneş alan bir ev değil. Sadece akşam güneşi alıyor. Dolayısıyla bitki alırken en çok buna dikkat ediyorum. Yapraklarının rengi ve formuna bakarak bitki seçtiğim de oluyor.

MURAT SÜTER (Kreatif Direktör)

“En sevdiklerim körpe ve parlak gözüken yeşillikler”

 

- Bitkilerin tutku haline gelmesi 15 yıl önce Nişantaşı’ndan Beykoz’a taşınma kararımla beraber başladı sanırım. Penceremden bakınca gördüğüm şey uçsuz bucaksız bir orman olunca, bu yeşilliği evimin

içine de sokma isteği kaçınılmaz oldu.

- En sevdiğim bitkilerim körpe ve parlak gözüken yeşillikler. Zamia Zamioculcas, Monstera, Asparagus (Kuşkonmaz), Ficus Elastica (Kauçuk), Calathea Orbifolia ve Marantha. Ayrıca genel olarak tüm kaktüs ve sukulentleri de severim.

- Chinese Coin Plant’le (Pilea Peperomioides) ilk olarak Hong Kong’ta tanışmış, küçük bir saksıyla İstanbul’a dönmüştüm! Minik yaprakları olan bitki, dikildiği saksının ebadına göre çeşitli yaprak boyutlarıyla kendini göstermeye devam etti. Hong Kong’tan getirdiğim ise hâla aynı minik boyutuyla yaşamaya devam ediyor.

- Yetiştirmekte zorlandığım bir bitki olmadı. Ama ağaçlara gelirsek, evimin önünde 10 yıl önce diktiğim üç adet mimoza ağacı beni en çok zorlayanlar. O kadar çok seviyorum ki, her kar yağdığında iki-üç saatte bir (geceleri dahil) dallarını silkiyorum. Üzerlerinde biriken karı azaltabilmek için. Çok zor ve kondisyon gerektiren bir iş olduğunu söylemeliyim!

- Çok fazla bitki öldürmedim. Bir yolunu bulup muhakkak yaşatmaya çalışıyorum bitkiyi.

- Büyükçe bir Ficus Elastica (Kauçuk) almak hep aklımda var.

bottom of page